Videoblog over het onderzoek op de parkeerterreinen voor Ikea
Johan Hoorne

Videoblog 10
Na het terreinwerk is het archeologisch onderzoek van het terrein voor Ikea nog lang niet afgerond. Tijdens de opgraving nam het team van veel sporen grondstalen van 10l. Deze werden in de loop van oktober en november gezeefd, zoals Raph illustreert in het filmpje.

Archeologen aan het werk op The Loop - videoblog 10 from archeotheloop.be on Vimeo.Videoblog 9
Met week 9 is de laatste week van het terreinwerk afgerond. Johan blikt terug op de resultaten van dit succesvol project.

Archeologen aan het werk op The Loop - videoblog 9 from archeotheloop.be on Vimeo.

Videoblog 8
Met het betere weer, ligt de focus terug op de Romeinse brandrestengraven. Jobstudent Sander vertelt over de uitdagingen bij het onderzoek van een grafveld.

Archeologen aan het werk op The Loop - videoblog 8 from archeotheloop.be on Vimeo.Videoblog 7
Raph licht het onderzoek op één van de twee volmiddeleeuwse waterputten toe. De watervoerende structuren zorgen voor een uitzonderlijke bewaring van alle organische resten. Het meest in het beeld springend, zijn uiteraard de houten bekistingen, maar ook microscopisch kleine organismen werden gerecupeerd in de pollen- en bulkstalen. Wordt vervolgd.

Archeologen aan het werk op The Loop - videoblog 7 from archeotheloop.be on Vimeo.Videoblog 6
Jobstudente Freeke vertelt over wateroverlast tijdens week 6 van de opgraving. Belangrijker zijn de sporen van bewoning uit de metaaltijden.

Archeologen aan het werk op The Loop - videoblog 6 from archeotheloop.be on Vimeo.Videoblog 5
Tijdens week 5 werkte het team op verschillende fronten. Fase 1 werd afgewerkt op de waterputten na, bij fase 2 werden geen relevante sporen aangetroffen, en een groot deel van het vlak van fase 3 werd afgegraven

Archeologen aan het werk op The Loop - videoblog 5 from archeotheloop.be on Vimeo.Videoblog 4
In de vierde week van het onderzoek spitste de aandacht van de archeologen zich toe op de volmiddeleeuwse zone. Evelyn legt uit wat paalsporen zijn en hoe we gebouwen herkennen.

P8300058 from archeotheloop.be on Vimeo.Videoblog 3
Het team concentreerde zich deze week vooral op de Romeinse brandrestengraven. Archeologe Nele legt uit hoe het onderzoek in zijn werk gaat.

Archeologen aan het werk op The Loop - videoblog 3 from archeotheloop.be on Vimeo.Videoblog 2
Week twee van de opgraving zit er op. De kraan heeft het eerste vlak aangelegd en de archeologen hebben alle sporen ingetekend.

Archeologen aan het werk op The Loop - videoblog 2 from archeotheloop.be on Vimeo.Videoblog 1
Sinds begin afgelopen week zijn er terug archeologen aan de slag op The Loop. Komende weken gaat een team van De Logi & Hoorne de parkeerterreinen voor Ikea onderzoeken in opdracht van de grondbank The Loop. U zult de werkzaamheden kunnen opvolgen via de wekelijkse videoblog die hier gepost zal worden. Het belooft opnieuw een interessant onderzoek te worden.

Archeologen aan het werk op The Loop - videoblog 1 from archeotheloop.be on Vimeo.